Valkilan tilan kaurahelmipuuro

10 dl nestettä (maito, vesi, omenamehu)

n. 2,5 dl Valkilan tilan kaurahelmiä

suolaa oman maun mukaan

 

-Lämmitä neste kattilassa, lisää helmet nesteeseen sekoittaen.

-Hauduttele miedolla lämmöllä, kunnes helmet ovat turvonneita ja sinun makuusi sopivan pehmeitä.

Kaurapannari Valkilan tapaan

8 dl maitoa

3-4 munaa

1 tl leivinjauhetta

4 dl Valkilan tilan kaurajauhoja

100 g voita

1 tl juoksevaa hunajaa

ripaus merisuolaa

 

-Sekoita muna ja puolet maidosta. Yhdistä leivinjauhe kaurajauhoihin.

-Sekoita jauhot munamaitoon ja lisää loput maidot.

-Sulata voi ja sekoita se taikinaan.

-Anna taikinan turvota n. 30 minuuttia.

-Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.

-Paista puolisen tuntia 225 asteessa, uunin keskitasolla.

-Tarjole vaikka raparperihillokkeen ja

kermavaahdon kera!

 

 

 

 

 

 

Valkilan tilan sämpylät

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa

50 g voita

10 dl Valkilan tilan sämpyläjauhoja

 

-Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.

-Lisää suola ja siirappi/hunaja ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella.

-Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva.

-Taikina kannattaa jättää löysähköksi, niin saat ihanan kuohkeat ja pähmeät sämpylät.

-Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

-Nappaa taikinasta sopivia palasia ja laita ne pellille sellaisinaan tai pyörittele palloiksi.

-Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.

-Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

 

 

 

 

 

 

Mustikka-ruisvispipuuro

1 l  vettä

5 dl  Valkilan tilan ruisjauhoja

5 dl  mustikoita (tuore tai pakaste)

2 dl  sokeria tai hunajaa

1 tl  suolaa

 

-Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä ja sekoita veteen ruisjauhot.

-Lisää mustikat, sokeri/hunaja ja suola.

-Anna puuron turvota rauhassa kattilassa muutama tunti tai seuraavaan aamuun.

-Pidä kattila viileässä.

-Vispaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.