Valkilan tilan kaurahelmipuuro
10 dl nestettä (maito, vesi, omenamehu)
n. 2,5 dl Valkilan tilan kaurahelmiä
suolaa oman maun mukaan
-Lämmitä neste kattilassa, lisää helmet nesteeseen sekoittaen.
-Hauduttele miedolla lämmöllä, kunnes helmet ovat turvonneita ja sinun makuusi sopivan pehmeitä.
Kaurapannari Valkilan tapaan
8 dl maitoa
3-4 munaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl Valkilan tilan kaurajauhoja
100 g voita
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus merisuolaa
-Sekoita muna ja puolet maidosta. Yhdistä leivinjauhe kaurajauhoihin.
-Sekoita jauhot munamaitoon ja lisää loput maidot.
-Sulata voi ja sekoita se taikinaan.
-Anna taikinan turvota n. 30 minuuttia.
-Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.
-Paista puolisen tuntia 225 asteessa, uunin keskitasolla.
-Tarjole vaikka raparperihillokkeen ja
kermavaahdon kera!
Valkilan tilan sämpylät
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
50 g voita
10 dl Valkilan tilan sämpyläjauhoja
-Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
-Lisää suola ja siirappi/hunaja ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella.
-Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva.
-Taikina kannattaa jättää löysähköksi, niin saat ihanan kuohkeat ja pähmeät sämpylät.
-Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
-Nappaa taikinasta sopivia palasia ja laita ne pellille sellaisinaan tai pyörittele palloiksi.
-Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.
-Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Mustikka-ruisvispipuuro
1 l vettä
5 dl Valkilan tilan ruisjauhoja
5 dl mustikoita (tuore tai pakaste)
2 dl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
-Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä ja sekoita veteen ruisjauhot.
-Lisää mustikat, sokeri/hunaja ja suola.
-Anna puuron turvota rauhassa kattilassa muutama tunti tai seuraavaan aamuun.
-Pidä kattila viileässä.
-Vispaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.